SAHABAT PEMBACA! =)

Wednesday, March 30, 2011

KELIRU :: KE MANA SAYA PERGI SETELAH SPM??


Assalamualaikum.

Saya cuma beri penerangan ringkas tentang ruang2 selepas SPM. Sebab kelihatan ramai yang masih tak nampak dengan jelas ruang2 selepas spm. Ruang2 yang saya senaraikan hanya setakat yang saya tahu. Mana2 yang boleh tambah, mohon tambahkan.

Saya teringat zaman waktu saya lepas SPM, saya juga hadapi kesukaran dalam membuat keputusan oleh kerana tidak memahami dengan baik “ke mana saya boleh pergi setelah SPM”.

Ruang-ruang selepas SPM:

1- Stpm

2- Diploma

3- Asasi / tahmidi / matrikulasi UIAM

4- Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia

5- Pre-degree

6- SPA

7- Maktab perguruan

8- Sijil

9- Stam

10- Darul Quran

[1] dari STPM boleh masuk semua IPTA. Pada yang berhasrat nak ambil MEDIC melalui stpm, nasihat sy lupakan (sebab susah giler)

Bagi yang dapat result gempak, mohon terus JPA untuk ambil medic overseas.

Bagi yang result biasa2 tapi nak medic jugak, boleh masuk matrikulasi tapi peluangnya sangat rendah sbb persaingan terlalu tinggi.

Bagi yang result teruk ya rabbi, kamu semua masih berpeluang masuk medic tapi kena start dari bawah iaitu dari sijil. hanya Uitm ada sediakan

[2] diploma pilihan selamat bagi yang tak yakin dengan matrikulasi. Tapi kamu akan rugi setahun dengan students matric. Ingat, setahun waktu ni memanglah rasa takda apa. Tapi dekat2 nak habis tu lah yang asyik dok pk member2 yang dah kerja.

Contoh:

Diploma + degree = 3 + 3 = 6 tahun

Matric + degree = 1 + 4 = 5 tahun

*tak semua course yang panjang macam ni. Depend pada course.

[3] asasi juga salah satu option. Lebih kurang macam matrik. Setahu sy setakat ni hanya uitm ada asasi. Asasi lebih kurang sama dengan matrik uiam dan tahmidi. Beza tiga2 ni dengam matrik KPM ialah, tiga2 ni kena masuk U yang sama. Kalau matrik KPM boleh masuk mana2 pun.

[4] Matrik KPM.


Jalan majoriti manusia dan rasanya jalan yang terbaik.

Ada 3 course. (1) sains hayat. (2) sains fizikal (3) perakaunan.

Apa yang sy tahu sekarang ni matrik boleh ambil 2 tahun. Pandangan sy, daripada masuk matrik 2 tahun lebih baik masuk diploma. Sebab katakan ambil course engineering, kalau masuk matrik 2 tahun, campur degree 4 tahun total ialah 6 tahun. Kalau ambil diploma 3 tahun dan degree 3 tahun (sbb examted dari beberapa subjek) jadi total 6 tahun.

*incase (nauzubillah) katalah failed tengah2 ambil degree, kamu masih ada diploma. Kalau yang ambil matric, katalah failed waktu degree, apa yang kamu ada?

[5] pre-degree, sy tak pasti

[6 & 7] SPA & perguruan.

Yang ni best sekali nak diulas. Sebab masuk SPA or perguruan (maktab), kamu dapat elaun free sebulan rm600 beb.. banyak kan? Elaun ni scholarship, bukan pinjaman.

Dalam SPA (suruhanjaya perkhidmatan awam) pelbagai kursus ditawarkan. Sila buat carian untuk tahu apa course yang ditawarkan.

[8] sijil

Sesuai untuk yang agak lemah. Kalau ikut pengalaman, sy pernah jumpa orang yang result SPM dia teruk nak mampus tapi ambil sijil in bilogy (uitm). Akhirnya dia sekarang ambil medic di uitm. Bukan maksudnya medic uitm senang (semua u sama aja senang susah), tapi usaha gigih dan kesedaran masing2.

[9] stam: option terbaik utk jadi alim ulama’ (mudah2an).

[10] DQ, bukan akademi al-Quran. tapi rasanya DQ ni tak perlu penjelasan sebab yang dapat tawaran DQ semuanya telah ditemuduga sebelum SPM.

Apa yang sy sampaikan ni tak semestinya betul. Cuba kamu semua juga buat semakan. Sekurang2nya kamu nampak 10 cara selepas SPM. Mudah2an usaha sy ini bermanfaat untuk kamu semua. Sila sebarkan pada kawan2 semua.

website cadangan untuk dilawati: http://imascu.upu.mohe.gov.my/

Doa saya buat kamu semua, semoga lahir menjadi profesional Mu’mim / mu’minah. All the best. “tidak peroleh ilmu melainkan dengan kesakitan!

*doakan kejayaan saya:

Saya sedang bertungkus lumus menamatkan degree sy (B.eng hons) Electrical engineering, UiTM Malaysia.


Diambil dari: Mohd Taib Bin Latip on Thursday, March 31, 2011 at 2:05am

Monday, March 21, 2011

-AQAD NIKAH-

Kecoh laman FB menyelar seorang Mufti Perlis yang mengeluarkan fatwa aqad nikah di masjid menyimpang dari amalan Baginda Rasulullah s.a.w. Saya segera mencari maklumat. Dari laman malaysiakini.com, saya membuka mata tentang isu ini.


'Akad nikah di masjid menyimpang amalan Nabi'

Menjadikan masjid sebagai lokasi akad nikah adalah menyimpang dari amalan Rasulullah, kata seorang anggota Majlis Fatwa Perlis, Datuk Ahmad Jusoh.

Beliau berkata Rasulullah pernah mengingatkan umat Islam supaya tidak melakukan akad nikah dalam masjid kerana ia meniru penganut Kristian yang menikah dalam gereja dan Yahudi di rumah ibadat mereka.

Ahmad yang juga ahli Majlis Hal Ehwal Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) berkata, walaupun pernah berlaku peristiwa akad nikah dalam masjid pada zaman Rasulullah namun ia berpunca dari kehadiran seorang wanita ke dalam masjid yang mahu dirinya dikahwini.

Kesanggupan seorang lelaki yang turut berada dalam masjid untuk mengahwini wanita itu menyebabkan Rasulullah melakukan akad nikah dalam masjid.

Ini adalah satu-satunya kes akad nikah dalam masjid yang dilakukan baginda, kata pendakwah itu hari ini ketika diminta mengulas keghairahan umat Islam ketika ini menjadikan masjid sebagai tempat akad nikah kerana menganggap ia lebih berkat.

Ahmad berkata adalah lebih baik akad nikah dilakukan di rumah pengantin.

- Bernama


Dan saya telitikan beberapa komen di bawahnya, ada beberapa yang menarik perhatian saya:

1)
Mad Ni · Jkk at J.K.K.Nattraja Institutions (OFFICIAL)
ini komen dari ustaz azhar wahai sedara2ku...Nikah di Masjid Tidak Salah.

Hukum menikah di masjid adalah sunat menurut setengah ulamak manakala setengah ulamak berkata dengan harus..

siapa yg kata nikah di masjid itu wajib nyata dia telah tersalah.....
siapa yg kata nikah di masjid adalah bid’ah atau menimpang dari ajaran Nabi saw maka orang ini tidak lari dari dua keadaan :

1. Sebab terlalu jahil kerana tak tahu hukum2 agama.

atau

2. Sengaja mahu menyesatkan kerana tidak endahkan pendapat2 ulamak yg muktabar yg mengatakan sunat atau harus nikah di masjid kerana berdalil dengan hadith Tirmizi yg bertaraf Hasan.

Tidak bolih jadi dalil salah nikah di masjid sebab orang kristian buat kerana banyak lagi amalan 2 lain yg kita amalkan ada juga di buat olih kristian contohnya sembahyang di gereja, jadi kita tak bolih sembahyang di masjid sebab kristian juga sembahyang di gereja..tak ke haru jadinya..

Yg sebetulnya tidak bolih nikah di gereja sbb meniru adat orang krtistian..kalau nikah di masjid, tak salah.

Ramai sangat nak tunjuk pandai sekarang ni padahal mendedahkan kebodohan sendiri..

Nikah dalam masjid harus disisi ulamak mazhab Syafie, Hanafi, Hanbali dan Maliki.

Diantara ulamak2 muktabar yg mengharuskan dan tidak melarang nikah di masjid ialah Imam Nawai, Imam Ghazali, Imam Rafi’I, Ibnu Qayyim , Syeikh Ibn Hajar, Syeikh Hasanain Makluf , Syeikh Ali Jadul Haq dan Syeikh Farid Wajdi (ketiganya adalah bekas mufti Negeri Mesir).

Mana lebih alim antara Mufti2 mesir dgn org2 perlis ni?

Syiekh Uthaimin sendiri ada berkata tidak salah nikah di masjid dan jangan dikata ianya adalah amalan oranag krsitian..

Hasilnya tidak salah nikah di masjid dgn menjaga adab2 dalam masjid.

Jng terpedaya dgn dakyah2 melarang nikah di masjid kerana bercanggah dgn perktaan ulamak2 muktabar. Kenapa kita nak ikut perkataan orang2 bodoh lagi jahil ini dgn meninggalkan perkataan ulamak2 yg muktabar di seluruh dunia..

Jgn biarkan aqal tuan2 semua tidak berfungsi dgn baik..wallahua'lam.

Ini pula dari laman sembang bincang.net

Re: Akad nikah di masjid menyimpang dari amalan Rasulullah?
Pendapat aku simple -

Niat ramai orang nak bernikah di masjid tu - aku faham, aku pun bernikah di masjid juga. Niat nya nak ambil keberkatan dari tempat yg mulia dan suci. Dah di panggil majlis perkahwinan tu - membina masjid, jadi ramai lah yg nak ambil berkat masjid.. dan bernikah di masjid.

Ada banyak kelebihan bernikah di masjid antaranya -

1. Masuk saja masjid - biasanya pengantin lelaki boleh sembahyang sunat masjid sebelum majlis akad nikah.. (solat sunat masjid)
(topik ni pernah chuya bukak dulu sebelum dia kawin - bagus juga utk rujukan kita baca kt S I N I

2.Dapat melakukan sujud syukur selepas selesai majlis..

3. Kalau waktu nikah tu , memang dah masuk waktu zohor / asar - dapatlah pengantin lelaki sembahyang skali dan imamkan isterinya buat kali pertama.. (ni aku tgk ipar2 aku buat., ). Kira permulaan yg elok tu kan.. perempuan tu dah nampak ada 'imam' dia untuk sepanjang kehidupan nya. simbolik yg baik di situ. (Ramai orang kita , waktu kenduri kendara dan majlis kawin abaikan sembahyang.. dalam nak menyempurnakan hari nikah.. ramai yg terlepas zohor dan asar kan?)

Sepatutnya majlisnya sesimple yang boleh - di masjid biasanya di hadiri oleh ahli keluarga terdekat dan saksi2 yang perlu saja. tak perlu ramai.(dulu macam tu lah! sekarang ni.. dah jadi lain! itu yang menimbulkan masalah..)

Yang menjadi isu dan menyebabkan ramai alim ulama tegur, sebab majlis dah jadi tak terkawal.., dan merosakkan kesucian masjid : antaranya -

1. Aurat yg tak terjaga - fesyen pengantin wanita yg tak sesuai dgn kesucian masjid - patut datang masjid dgn aurat tertutup elok., ini datang dgn kebaya see-through., selendang ala-ala mak datin aje.. atau pakai kurung yg melekat kt badan..!, ini yang tok qadi marah ni. Kene hormat pengunjung masjid yg lain yg datang untuk bersolat atau sedang membaca al-quran., masjidlah tempat mereka nak khusyuk pada ibadat, tapi sekarang masjid pun dah ada dosa mata..

2. Terlalu ramai rombongan yg menghantar kt masjid.. hingga keadaan tak terkawal.. bising..! kalau ada budak2.. sana sini berlari2 .. itu belum yang kencing merata lagi..! Atas sebab ini, masjid dah jadi tercemar dgn najis2 budak2 ni. dan juga hiruk pikuk mereka. ,

3 - Wanita yg dalam period pun datang jugak dan masuk jugak masjid.., buat tak tau aje.. Abis tu nak tengok jugak kan..pengantin akad nikah.. atau pengantin tu kawan baik dia.. mestilah dia nak update blog lepas ni.. nak ambik gambar ler..! Alasan mereka - alah.. sapa nak check kt bawah tu! bukan orang tau.. buat derk suddah.! (tapi tanpa mereka tau - mereka telah mencemarkan majis yg suci ni.. yg patut nya di berkati.! dah jadi tak berkat lah dah .. di sebabkan kehadiran orang2 dalam hadas ni. )

4. Trend yg ni buat Qadi dan kakitangan masjid marah ni - trend bawak masuk semua hantaran ke dalam ruang solat masjid! 2-2 belah pihak pn nak tayang hantaran.! so.. bawak dan atur panjang2 kat barisan saf tu. nanti jurugambar kawin nak ambik gmabar.. biar lawa dalam gambar.. biar nampak pengantin dan hantaran.., Ini tak bagus ni - dah jadi unsur lain dalam masjid.,

- satu unsur riak - nak menunjuk2 dah.
- satu lagi - keraguan tentang bahan2 dalam hantaran tu - kadang ada orang main beli aje segala kasut atau beg tangan tanpa cek bahan2 nya ada kulit ba.bi .! masya'allah.. bawak masuk dlm masjid pulak tu!
- unsur mengotorkan masjid - kadang2 hantaran tu kuih muih, makanan dan buah-buahan... kadang tertumpah ke karpet masjid..! udah laa kotor tempat orang nak sembahyang.

Ini lah antara sebab yg aku nampak - kenapa mufti kene umumkan elok nikah kt rumah aje laa kalau dah begini trendnya! kat rumah .. nak bising.. nak bercampur orang period tak period pun atau nak tumpah makanan pun.. takde sapa nak kesah.! dah kat rumah kan.., nak bising sampai pecah rumah pun takpe.

Elok laa kita jaga kesucian masjid..- kalau betul nak ambik berkat masjid - buat yg wajib (nikah) saja di masjid., segala benda2 lain hantaran dan tetamu yg hadir.. tunggulah di tempat lain.. di rumah atau di dewan ke.

ada betul jugak pandangan mufti tu .. bila dah ramai2 bernikah kt masjid.. raikan kt masjid.. kita punya majlid dah menyerupai majlis kawin kristian laa dah .. main I-do kt masjid.. dan tetamu smua kat masjid.. pastu dah abis majlis. Kasi tukar lah - nikah datang kumpulan kecik saja. then abis nikah terus pulang ke rumah atau tempat majlis... dan semua orang meraikan pengantin di tempat itu..! lagi meriah rasanya.

pandangan aku (yg bernikah di masjid jugak) tapi majlis di buat di tempat lain.
Hehe..tetak sorang saya maca malaysiakini.com isu adad niqad di masjid dan komen2 di bawahnya. Ya Allah, aku berlindung drpd mengikut org begini. Kesian sungguh! sebelum nafas yg terakhir, didoakan pakcik2 dan golongn2 yg sama waktu dngnnya ni sempatlah bertaubat nasuha. Kesian eyh. Ikuti pautan ini untuk membaca pandangan orang ramai:



Tuesday, March 15, 2011

SEDIKIT ILMU PENGETAHUAN TENTANG NUKLEAR



Khamis (15 MAC 2011)
Pagi tadi, saya seperti biasa menyempurkan tanggungjawab saya sebagai seorang pelajar, hadirlah ke kelas. Sudah kelihatan pensyarah subjek "Mechatronics System Design"-MSD iaitu Associate Prof. Dr. Nahrul Khair Alang Rasyid. Mari saya perkenalkan serba sedikit tentang beliau.

Instead of jadi pensyarah di Kulliyyah of Engineering UIAM tu, beliau juga merupakan Deputy Director General, Research & Technology Department Program, Malaysia Institute for Nuclear Technology Research (MINT). Pendek crite, die ni our own expertise in nuclear.

Hari ini, dia memulakan kelas dengan isu tsunami di Jepun. Specificly, beliau merujuk kepada SMS di bawah:

"A nuclear power plant in Fukumi, Japan exploded at 4.30am today. If it rains tomorrow or later, don't go outside. If you are outside, be sure that you have rain protectors. It's acid rain. Don't let it touch you. You may burn your skin, lose your hair or have cancer. Please share, stay safe and remind everyone you know. Take care."

Beliau berkata: "This is rubbish. Acid rain never come from nuclear reactor."

Acid rain tu dihasilkan dari "cold fired power plant" yang men
gandungi sulfur. Apabila sulfur (SO3) bergabung dengan air (H2O) maka terhasillah asid sulfurik (H2SO4). Haaaa....cepat2, saya memerlukan kepantasan otak anda yang sedang membaca ni, ingat balik tindakbalas asid mase Tingkatan 4. =D

Tambah beliau lagi, NUCLEAR RAIN sebenarnya dihasilkan oleh "radioactive particulate" di mana "small particles of radioactive element are suspended in the air".

NUCLEAR REACTIONS terbahagi kepada:
1) PWR: pressurized water reactor
2) BWR: boiling water reactor
3) CANDU: Canadian natural uranium
4) HTGR: High Temperature gas reactor

Apa yang berlaku di Jepun merujuk kepada PWR. Nuclear reaction akan berlaku dalam kotak hitam (REACTOR). Dengan kehadiran 'heat' yang akan menukarkan air menjadi stim. Dan stim ini akan digunakan untuk menggerakkan "turbo generator'. Namun, yang meletup di Jepun itu ialah bahagian BUILDER, bukan REACTOR. Hanya yang akan berlaku ialah kenaikan kadar radiasi seperti yang berlaku sekarang.


PWR digunakan sebagai 'power supply' iaitu OFF-SET POWER SUPPLY dan digunakan oleh diesel generator. Di Jepun, ada 6 Off-Set PS iaitu 3 sebagai 'electricity generator' dari US, 2 lagi dari Hitachi dan 1 dari Toshiba.

Perkara yang terjadi di Jepun itu dinamakan LOOP: "Lost of Offsite Power". Isu besar di sebalik penguasaan tenaga nuklear di dunia sekarang ini ialah penguasaan terhadap teknologi yang boleh memecahkan sebiji Uranium-235 kepada pecahan tertentu di mana jika pecahan dari sebiji uranium ini mencapai 99%, maka negara tersebut bisa memiliki bom. Untuk menembusi Uranium itu, sesebuah negara perlu memiliki teknologi "enrichment" atau penambaikan daripada teknologi yang ada contohnya menggunakan laser atau "centrifuge" (pemusing).

Dan seandainya, teknologi ini bejaya dicipta, pasti dialah bakal menjadi negara yang paling berkuasa. Inilah yang ditakuti Barat, risau negara2 nuklear lain berjaya mecipta teknologi ini, maka mereka menjaja "kerisauan" mereka atas nama membahayakan keselamatan dunia. Mereka menyekat dan menjajah negara lain agar dapat mengusai teknologi itu!!


MasyaALLAH...saya kagum. Perkara saintifik sebegini kadang2 membuka mata jika disampaikan oleh orang yang tepat. Tambah beliau lagi, India, Pakistan dan Afrika Utara pernah memiliki tenaga nuklear sendiri, namun berjaya dikuasai Amerika...Allahu ALLAH...

*maaf atas kesilapan fakta kerana ditulis bulat2 dari whiteboard dalam kelas.hehehehe =)

Monday, March 14, 2011

AKAN DATANG....KUCHING BERSELAWAT


Alhamdulillah, bersyukurlah kepada Allah. Di saat kita merasakan masyakarat kita ini sudah kritikal penyakitnya sehingga pecah kepala nak memikirkan jalan penyelesaian yang baik bagi mengubah hala kiblat hidup iaitu dari yang mungkar kepada kiblat ma'ruf, ternyata bumi Allah Yang Maha Luas ini masih terkandung insan2 yang mencintai Baginda Rasulullah s.a.w. Segala penyakit dunia ini ternyata bisa diobati apabila 'sami'na waato'na' pada perintah Allah melalui pedoman2 dan contoh2 sepanjang hayat Baginda s.a.w.

KUCHING BERSELAWAT pengubat hati saya. Lama saya di sini, sudah macam2 program2 yang subur mekar di Kuching sana. Maka, saya tidak mahu ketinggalan menyumbangkan laman sesawang saya ini untuk menjemput saudara dan saudari ke KUCHING bagi meraikan Baginda s.a.w di sana. Hehehe...padahal saya nampaknya tiada kesempatan untuk kembali.

Cemburu memang cemburu kerana jemputan istimewa kedua2nya guru2 saya. Al-Fadhil Ustaz Muhadir bin Hj. Joll (ceramah selepas Asar) dan Al-Musnid Sheikh Muhammad Fuad Kamaluddin al-Maliki (ceramah malam). Cemburulaaaa...kerana berbeza auranya hadir pengajian di Kuala Lumpur dan di Kuching. Kerana satu impian yang menggunung tinggi untuk menyaksikan Bumi Kenyalang itu subur mekar dengan majlis2 Nabi s.a.w. Semoga Allah melahirkan lebih ramai insan di sana sebagai peneraju dan pendokong Ahli Sunnah Wal Jama'ah yang mampu menjadikan Bumi Kenyalang tidak terus sunyi mencintai Baginda s.a.w, ahli keluarganya, para sahabat, para tabi'in dan para ulama'.

JANGAN LUPA YA!
18 MAC 2011
KUCHING BERSELAWAT =D

Friday, March 11, 2011

Wednesday, March 9, 2011

SAYA TERLUPA "RISAU" ITU =)

^__________^

Sekadar menjenguk masihkah bisa berfikir otak ini... Kerana ia hanya mampu berfikir pabila si jari menaip lagi. Saya sebenarnya sedang tersengih seorang diri. Saya tersengih kerana ada seorang adik yang risau keinginan saya untuk ke Shah Alam dari Gombak pada Ahad ini untuk mengikuti kuliah Sheikh Nuruddin al-Banjari. Maklumlah perjalanan jauh, sehingga dia berharap dapat mencari kereta untuk mengambil saya. Membaca perkataan 'risau' itu menguntum senyum di bibir saya. Lama dah tak dengar....hehe =)

Terkenangkan sudah masuk 6 tahun bergelar pemburu ilmu dunia akhirat (insyaALLAH) di tanah semenanjung ini, saya akui perjalanan ini tidak mudah. Namun, saya tidak mahu jadi pelajar yang duduk di bilik, menelaah, pergi balik kuliah, makan, tidur, movie, game, novel dan ntah ape2 lagi yang serba serbi dilakukan oleh seorang mahasiswa. Oh ya! termasuk shopping! hohoho =p

Maka, hasil didikan dan usrah kecil di Masjid KLCC tu, di hati ini tertanam "passion" memburu dunia di luar kampus. Dan semenjak setahun dua ini, perjalanan ini terasa lebih bermakna kerana hati diajak dan diajar mencintai ulama'...antara jalan meraih kasih dan cinta pada Rasulullah s.a.w. Memang ia bukan mudah menukar persepsi saya. Kalau anda pernah dengar "islamophobia".....suasana majlis2 ilmu ulama' yang saya sertai mula2 dahulu, inilah yang saya rasa. Paling terserlah ialah para ikhwan berserban, berjubah putih, ditambah dengan qasidah2 dan marhaban....Subhanallah! Mula2 dulu, jantung saya jadi gugup. Ini sesatkah tidak?? Al-maklumlah, zaman sekarang ini ulama' ramaiiiiiiiii~~~MAKA harus bijaksana menilai dan memastikan samada dia ulama' hasan atau ulama' suk. Jangan menerima membuta tuli. =)

Syukur, sedikit demi sedikit keyakinan pada ulama' Ahli Sunnah Wal Jama'ah melekat di hati saya. Dunia ini sungguh baru bagi insan seperti saya. Masih merangkak. Tapi, berkenalan dan bercinta dengan aqidah ASWJ yang saya akui untuk saya imani selama ini merupakan satu kepuasan yang harus diburu. Dan, sebagai seorang muslimah, saya juga akui kekangan kadangkala melemahkan semangat saya. Maka saya berdiplomasi dengan diri sendiri. "Bertindak atas kemampuan! Kau Boleh!" =p

Dan, antara kekangan yang saya selalu risau2kan dalam 2 tahun pertama duduk di semenanjung ini ialah perjalanan seorang diri. Ya, sebagai muslimah saya tahu pesanan buat wanita jika mahu keluar dari rumah. Tidak boleh keluar seorang diri tanpa muhrim yang menemani. ='| Saya sangat menyedari hakikat ini. Gadis mana yang tidak risau keluar tak berteman di tengah2 kota metropolitan ini. Beberapa kejadian buruk yang pernah menimpa saya pernah berlaku di KL Sentral dan Masjid Jamek suatu ketika dahulu. Oh, biarlah rahsia...Jadi bertambah Risauuuuuu~~~~

Saya tidak jemu mengajak dan berdoa Allah pertemukan orang2 yang punya impian dan keinginan seperti saya. Dulu ada tapi di kini dia di Kuantan sana. Namun lama-kelamaan, mahu menunggu dan mengharapkan teman itu ada menyeksa jiwa raga saya. Akhirnya kaki dan hati memacu langkah. Berjalanlah ia penuh ketawakkalan. Dan begitulah sehingga tahun keenam saya memburu ilmu. Sekejap berteman, dan selalunya tidak berteman pabila keluar kota. Dan lama kelamaan, saya terlupa kerisauan itu. Lenyap ia ditelan masa.

Saya tidak mahu mengangkuhi keadaan ini. Bukan nak menunjuk2 saya ni berani keluar seorang diri. Saya cuma berpegang pada satu tekad. "Sampai bila harus begini? Ketika risau melayan risau sudah berapa banyak kerugian yang dialami. Ulama' yang datang bukan calang2, bukan selalu..." Maka, Allah bersama saya. Saya yakin itu. Saya bertawakkal sambil2 berusaha dan berdoa mencari teman. Dan, saya juga berdoa andai saya ditaqdirkan mati dalam perjalanan itu, biarlah ia mati dalam perjalanan mencari ilmu. Ikhlaskanlah hati ini....Ameen ya Rab!!!