SAHABAT PEMBACA! =)

Monday, July 20, 2009

AKU JATUH HATI

Bila aku jatuh hati, ada getar membidik jantung ini. Aku tertunduk bersama deraian air mata tidak segan silu hadir. Bibirku terus jua mengalunkan bait2 qosidah bersama jemaah2 lain yang hadir di Masjid Taman TAR, Ampang. Kukira ini adalah kali kedua aku merasai perasaan sebegini.


Alhamdulillah, Allah mudahkan jua aku ke sini pada malam 27 Rejab ini. Walaupun masih terasa kepenatan kerana baru sahaja selesaikan Bengkel Keselamatan Remaja Islam (BESTARI) di Kolej Dar Hikmah, KDH Kajang yang berlangsung selama 3 hari dan berakhir tengahari tadi, aku cuba melawan. Sempat aku mengecas handset agar dapat merakam pengisian Isra’ Mikraj malam ini. Kalau hendak menulis dengan lebihan tenaga yang tinggal, mungkin banyak perkara juga yang akan tertinggal.


Di hadapan sana kelihatan Habib Umar Abdul Rahman al-Aziz dari Madinah sedang memberikan pengisian kepada para jemaah. Di sebelahnya, kelihatan Sheikh Fuad Kamaluddin al-Maliki, Mufti Negeri Sembilan. Hatiku mulanya agak kecewa kerana kepingin benar mendengar ceramah dari Sheikh Fuad. Syukur Alhamdulillah… rupanya slot pertama itu adalah buat Habib Umar dan disambung dengan slot kedua daripada Sheikh Fuad. Aku tidak terlepas rupanya. =)


Inilah kali pertama mendengar penyampaian ilmu daripada ulama ini. Ada 3 perkara yang beliau sampaikan pada malam itu. InsyaAllah…dalam entri seterusnya, aku akan menulis semula rakaman Majlis Isra’ Mikraj ini.

Pertama mengenai perkahwinan. Aik…? Takkanlah Sheikh Fuad pun nak bukak bab2 ni. Bukan apa…sejak 3 hari lepas dalam BESTARI pun isu ini menjadi bualan antara HEWI PKPIM jua penceramah2 yang datang. Tau2 je sekarang ni musim orang kahwin. Sesungguhnya kalau dalam bab2 ni, aku lebih suka mendiamkan diri kerana aku “jahil” mengenai perkahwinan dan yang sewaktu dengannya. Bukanlah aku menolak rahmat dan keberkatan perkahwinan dalam hidup manusia. Cuma, aku menjadi non-responsive jika inilah perkara yang dibincangkan. Aku lebih banyak mendengar daripada berkomentar.


Kedua mengenai Rasulullah S.A.W yang juga topik besar ceramahnya malam ini. Dan inilah kemuncaknya pabila aku sudah tidak mampu membendung air mata kerana rasa malu, rasa tidak layak, rasa bahawa aku sebenarnya telah menyakiti Rasullullah S.A.W. Layakkah aku mendapat syafaat Baginda di Mahsyar nanti? Kenalkah Baginda denganku di sana nanti? Kata-kata Shiekh Fuad terus menguasai jiwa dan fikiranku. Kita manusia kadang2 mengambil ringan soal dan kepentingan selawat buat junjungan besar Muhammad S.A.W. Padahal dengan banyak2 selawatlah Baginda mengenali umatnya kelak. Dan sekarang ini, ramai yang sudah memperlekehkan Rasullullah S.A.W dan mempersoalkan banyak perkara mengenai Rasullullah S.A.W. Padahal untuk mendapat cinta Allah, kita perlu juga untuk mencintai Rasullullah S.A.W. Menurut Sheikh Fuad, para nabi2 pun tidak akan masuk ke syurga tanpa syafaat Rasullullah S.A.W, apatah lagi kita ini manusia biasa..!


Ketiganya, Sheikh Fuad telah mengijazahkan sebuah hadith yang sanadnya bersambung hingga sampai kepada Rasullullah S.A.W. InsyaAllah, akanku tulis jua di entri akan datang.


Malam itu sungguh indah. Aku benar2 sudah jatuh hati dengan bait2 qosidah yang dialunkan beramai2 pada malam itu dan juga pada majlis sebelum ini yang kuhadiri di Ampang juga. Kuliah daripada Sheikh Fuad membuka rasa cinta buat Muhammad S.A.W. Tidak pernah kuhadiri kuliah yang mula dan akhirnya diindahkan dengan qosidah2 ini. InsyaAllah, misi seterusnya adalah untuk memiliki qosidah ini dalam bentuk buku dan audio. Syukran ya Allah, Terima Kasih Tuhan =)

Wednesday, July 15, 2009

SYUKUR SYUKURLAH

Alhamdulillah, Allah mudahkan aku mengemaskini entri terbaru blog ini. Syukur syukurlah …Tak habis2 hatiku memanjat rasa syukur atas nikmat Tuhan yang tak pernah putus-putus kepada hamba-hambaNya. Masuk hari ini, sudah 4 hari Semester 1 2009/2010 bermula di kampus utama UIAM Gombak. And, now I’m officially a 3rd year student. =)

Jauh benar sudah terasa tempoh pengajian ini. 2 hari pertama aku mula melangkah kaki ke dewan kuliah, entah mengapa rasa penat mengikat segenap urat sendi. Bahkan mulutku ini tidak seramah biasa, seolah2 terkunci malas untuk berbicara dengan sesiapa. Di sebalik rasa penat ini, ada azam yang berkobar2 dalam menghadapi semester baru ini.

Syukur ya Allah, kelmarin dan hari ini terasa bersemangat sekali. Senyuman seolah2 melekat di bibir. Dialah pencipta senyuman ini. Dengan 9 subjek baru, 18 credit hours…jadualku semester ini paling padat setakat ini. Hari Selasa dan Rabu kelasku bermula dari 8.30 pagi sehingga lewat petang. Pabila kubelek2 jadual ini, dalam hati berkira2 …“boleh ke tak ni?”… InsyaAllah, Allah tolong… =) Pesanan dan peringatan daripada sahabat2 seusrah cepat mencantas perasaan itu. Jangan pandang belakang!!

Setiap kali masuk kelas, aku teringat2 adab2 ketika menuntut ilmu yang acap kali disebut semasa usrah dahulu. Setiap hari kuberdoa agar ada berkat daripada ilmu yang kudapat daripada pensyarah2ku. Mudahan Allah terangkan hati ini, mudah menyerap tunjuk ajar mereka. Ampunkanlah dosa2 mereka ya Allah, kerana mereka adalah guru2ku yang menyampaikan ilmu-Mu. Mudahkan jua urusan mereka ya Allah.

“Kamek nak ngato idup lok (Saya ingin mengatur hidup)”. Teringat pada kata2ku kepada Kak Mariati tempoh hari. Kami tersenyum…macamlah hidup ini seperti benda konkrit yang bisa diatur2 kedudukannya. Sengaja aku mengeluarkan kenyataan sebegitu agar lebih terarah misi hidup seterusnya. Agar lebih teratur rentakku dalam pelajaran mahupun dalam persatuan. Kedua2nya sama penting. Bak kata seorang sahabat, “Study tetap nombor satu, tapi jemaah bukan nombor dua”. Ayat yang mudah dan amat mendalam maksudnya.

Lebih daripada semua ini, MASA menguji aku sekali lagi bagaimana untuk melihat kehidupan dalam makna hidup yang sebenar. Proses memanusiakan manusia sememangnya bukan kerja mudah. Proses memanusiakan diri sendiri juga perlu lebih tekun dilakukan. Mudah-mudahan diri ini terus bertahan untuk bermujahadah.

HANYA TUHAN SAJA YANG TAHU =)

Wednesday, July 8, 2009

PKPIM SAMBUT BAIK KEPUTUSAN KERAJAAN MANSUHKAN PPSMI

Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) merujuk kepada keputusan kerajaan untuk memansuhkan dasar Pembelajaran dan Pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) secara berperingkat menjelang tahun 2012 seperti yang diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin.


PKPIM menyambut baik keputusan tersebut dan menyifatkan ia sebagai satu interpretasi komitmen kerajaan untuk mempertahan dan mendaulatkan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan Malaysia. Ia juga cerminan sikap kerajaan yang bersedia untuk mendengar dan mengambil pertimbangan sewajarnya terhadap suara rakyat.


PKPIM berpandangan bahawa keputusan tersebut merupakan keputusan yang bijak serta bertepatan dengan usaha untuk mengukuhkan perpaduan nasional melalui Bahasa Kebangsaan.


Keputusan tersebut dianggap sebagai hadiah kepada PKPIM dan seluruh mereka yang telah bertungkus lumus memperjuangkan pemansuhan PPSMI termasuk daripada kalangan pejuang bahasa, tokoh akademik, sasterawan, budayawan, gerakan pelajar dan seluruh rakyat Malaysia.


PKPIM mewakili seluruh pelajar Malaysia terutamanya dari kawasan luar bandar mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Kementerian Pelajaran Malaysia di atas komitmen yang ditunjukkan untuk menyelesaikan permasalahan yang telah berlarutan selama lebih enam tahun ini.


PKPIM merupakan persatuan yang mewakili pelajar dan mahasiswa Malaysia yang terawal menyatakan bantahan dan menggerakkan usaha pemansuhan PPSMI sejak pelaksanaan dasar tersebut pada tahun 2003. Justeru, PKPIM menuntut jaminan kerajaan untuk berpegang pada keputusan tersebut untuk memansuhkan dasar PPSMI ini menjelang tahun 2012.


PKPIM mengulangi komitmen untuk memberi sumbangan yang terbaik kepada pembangunan pendidikan Malaysia khususnya dalam membantu kerajaan mendaulatkan Bahasa Melayu dan memperkasa Bahasa Inggeris di kalangan pelajar keseluruhannya.

MOHD. HILMI BIN RAMLI

Presiden PKPIM

Tuesday, July 7, 2009

Kubaca...terus kuterdiam :-|

Tadi kubaca sesuatu...
Terus kuterpaku dan terdiam...
Biarlah...ku memujuk hati...
Lebih baik redha dan berlapang dada...
Rela melepaskan pergi seadanya...
Siapa aku, Siapa Tuhanku...
Aku merancang, DIA MAHA MERANCANG...
Dan sungguh...
PerancanganNya TERBAIK buat seluruh hidupku...
Aku Yakin... :)
ZIKIR PENAWAR DUKA

Thursday, July 2, 2009

Don't Wear Hijab, You Will Look Ugly


video

Bingkisan Rindu

Antara kita tiada rahsia
Susah dan senang tetap bersama
Terpatri namamu
Kau takkan kulupa

Sudah bertahun lama
Kita tidak lagi bersua
Hanya tinggal kenangan
Yang tak mungkin kita lupa

Kirimkan khabar selalu
Seiringan hembusan bayu
Sekadar pengubat rasa rindu dikalbu

Pantas masa berlalu
Meninggalkan kita semua
Tanpa disedari bertambahlah usia kita

Potret lama masih kusimpan
Kubingkaikan kenangan
Hingga terkadangku
Tersenyum sendirian

Oh perjalanan kita masih jauh
Jalanan berliku akan kita tempuh
Imbaslah kenangan semalam jadi azimat
Penguat semangat menempuh masa hadapan
Harapanku kau kan bahagia selalu

Padaku engkau penghibur duka
Pengubat hati resah kecewa
Dikala malamku kau bawa cahaya

Antara kita tiada rahsia
Susah dan senang tetap bersama
Terpatri namamu
Kau takkan kulupa

Perjalanan kita masih jauh
Jalanan berliku akan kita tempuh
Imbaslah kenangan semalam jadi azimat
Penguat semangat menempuh masa hadapan
Harapan ku kau kan bahagia selalu

Sematkanlah bingkisan rindu dikalbu

Bingkisan Rindu
Album :
Munsyid : Far East
http://liriknasyid.com

DIA membuatku tersenyum... =D

DIA membuatku tersenyum...
Walaupun apapun sebabnya...
Hatiku di lapangan berbunga...
DIA membuatku tersenyum...
DIA lah Sang Pencipta senyuman ini...
=D

Align Center