SAHABAT PEMBACA! =)

Wednesday, July 25, 2012

AMBILLAH MASA SEBANYAK-BANYAKNYA


6 Ramadhan 1433H. 
RAMADHAN KAREEM! ALLAHUAKRAM! ^__^



"Jahat mana kita pun, fitrah beragama untuk kembali pada Islam itu tetap ada. Cuma tak tahu bagaimana nak cari jalan pulang.  Siapa pun awak pada masa lalu, itu tak akan menghalang awak untuk jadi seorang muslimah/muslimin yang lebih baik pada masa akan datang. Kita kan ada Allah, kita ada tempat mengadu, kita tak akan forever alone. Itu yang penting. Nak jadi ohsem senang je, follow je apa yang Allah suruh. Agak-agak yang mana Allah tak suka tu, try la buang pelan-pelan. Hidup mati kita hanya kerana Allah. Siapa yang banyak memberi kepada kita? Allah. :')

Kalau rasa putus asa dalam perubahan, sabarlah, tutup mata pekakkan telinga kepada kata-kata yang menjatuhkan kita. Biarlah, bukan mereka yang masukkan kita ke dalam syurga neraka. Bukan mereka yang menimbang amalan kita. Bukan mereka yang tahu serba-serbi. Allah. DIA yang Maha Mengetahui segala isi hatimu. Ramadhan ini medan latihan."

Ana jumpa ini di laman Dr.Cinta Punya Belog.(sila Klik!)



Teringat ana zaman nama Tahun 3 UIAM Gombak, kalau tak silap tahun 2009. Ketika itu kami anak-anak Sarawak berprogram di Kem Herba Sungai Congkak di Ulu Langat, Selangor. Satu pesan yang ana tak boleh lupa sampai sekarang ialah kata-kata dari abang senior ana ketika beliau diajukan soalan oleh salah seorang peserta.






"Dalam hidup tok, pada satu peringkat kita akan rasa kita perlu berubah ke arah hidup yang lebih baik. Dan nak berubah bukan hal yang senang. Bukan sekejap malah ngambik masa yang lamak. Dan pasti dalam perjalanan nak berubah, kita akan dengar mulut urang macam2. Sigek jak pesan abang, sidak nya ya sikda hak nak ngato idup kita. Hak berubah ya hak kita. Jadi, ambik lah sebanyak2 masa pun agar kita boleh berubah kembali kepada Tuhan. Masa berubah ya pun hak kita. Sikda urang lain yang layak merampas masa berubah kita melainkan dirik kita sendirik. Kenak kuat, kenak berterusan!"

=) Jum kita mantapkan hati dan kuatkan diri untuk berubah.
=) Masa berubah itu milik kita, ambillah sebanyak2 masa yang kita mahu.
=) Allah memandang orang-orang yang berusaha untuk berubah. Jadi, senyumlah!

No comments: