SAHABAT PEMBACA! =)

Saturday, May 19, 2012

SEKUNTUM BUNGA REDHA(= Senyum dan berselawatlah sebanyak2nya pada hari Juma’at.
Semoga dibukakan segala pintu kebaikan buat kita, diampunkan segala dosa2, ditunaikan segala hajat , dikurniakan umur yang barokah dan semoga Rasulullah s.a.w. memberi syafa’at kepada kita.
Allahumma amin. (=

Usaha dan Tawakkal.

Sunnatullah yang harus ditaati agar hati bisa aman dan tenang. Setelah adanya usaha, lalu bertawakkallah. Itu adab. Adab kita sebagai hamba kepada Tuhan yang Maha Menciptakan. Perasaan takut gagal, takut kecundang, ataupun takut kehilangan akan bisa saja ditolak sejauh2nya setelah hati benar2 bertawakkal. Yakni sekeping hati yang bersedia untuk redha atas segala apa natijah kepada usaha. Ya, BERSEDIA.

Perihal hati yang tidak punya sedikit kuasa pun untuk memiliki. Sekali ia merasakan ia mampu menakluki , berlebihlah ia dalam sifat ia yang sepatutnya. Lupa bahawa yang memegang rasa hati ialah Allah s.w.t semata2. Namun, jika sekuntum bunga redha menguntum di hatinya, hanyalah senyuman terukir dari semanis2 ke sepahit2 natijah usahanya.

Ana memohon semoga Allah mengurniakan sekuntum bunga redha tumbuh di hati ana atas sedikit usaha ana yang laksanakan dan ternyata ana hanya hamba kepada Tuhannya.  Ana sedaya mungkin meletakkan Allah di depan dalam setiap urusan hidup ana. Ana beristikharah dan ana bertawakkal. Jawapan paling melekat di hati inilah akan titipkan dalam tindakan ana. Membulatkan yang mana paling memuaskan hati semua insan itu amatlah mustahil. Ana tidak mampu melakukan itu. Cukuplah ana berpegang kepada petunjuk Yang Maha Mentadbir hati ini. Ana belajar sesuatu yang ana lupa hari ini. “NATIJAH ITU URUSAN ALLAH”. Ana senyum dan mahu terus berserah.

Allahumma Sholli ‘ala Sayyidina Muhammad (=

No comments: