SAHABAT PEMBACA! =)

Wednesday, November 30, 2011

HIJRAH 1433: CINTA MEJA BELAJAR

1 DISEMBER!! Hehe...Alhamdulillah...bersamaan 5 Muharam 1433H. 31 hari lagi baki tahun 2011. MashaAllah...(Demi Masa!)


Sekadar untuk muhasabah diriku agar terus kuat, tidak tersadung dalam permusafiran mencari ilmu dunia dan akhirat. Agar terus dapat mengekalkan momentum mencari cinta Allah dan Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم  di dunia yang sementara ini. Maka sentiasa aku harus beringat bahawa,
 "Cinta sebegitu bukan setakat dapat hadir hanya di meja belajar".

Sejak umat Islam yang mencintai Nabi صلى الله عليه وآله وسلم bergembira menyambut Bulan Muharam Tahun Baru 1433H, aku terhimpit & tersepit di antara kegembiraan itu dengan peperiksaan yang akhirnya berakhir kelmarin (Rabu 30/11/11....alhamdulillah). Cemburu tahap maksima kepada buat yang berpeluang meraikan dengan orang2 soleh....minggu lalu hampir saja aku boleh jadi tak betul mengenangkan KEUTAMAAN atas KEUTAMAAN itu...hehe (tak gila lagi, ok).

Namun, kesyukuran setinggi2nya...Alhamdulillah...kerja2 mencuri masa beroperasi lagi, maka dapat juga menyelitkan kaki ke taman syurga Masjid Ar-Rahman pada Sabtu 26/11/11 meraikan tahun baru bersama guru mulia al-Habib 'Ali Zaenal Abidin & al-Habib Naqjmudin bin Othman. Mahabbah! :'D Meminjam khulasah tausiyyah Habib 'Ali tulisan sahabatku yang turut hadir: 


Hijrah Nabi ke Mekah adalah untuk mencari kebebasan / freedom / hurriyah (baca : bukan kebebasan yang kebanyakan anuti hari ini).. Hijrah Nabi adalah untuk mencari kebebasan beribadah kepada Allah yang mana tiada di Mekah pada saat itu.. kebebasan yg ramai anuti ialah, hak asasi. tak boleh ditegur tak solat. tak boleh ditegur tak buat ini dan itu. "aku masuk neraka pun apa kau kisah". anehnya kita sering mendahulukan benda yang TIDAK KEKAL berbanding benda yang KEKAL.

Di majlis yang lain, letaknya di Masjid Taman TAR, ada sahabat2ku yang diizinkan ke sana, meraikan Tahun Baru bersama guru mulia yang dirindui Sheikh Muhammad Fuad Kamaluddin al-Maliki. Sedikit oleh2 dari mereka yang saya pinjam juga..(masa exam idea kering woo...): 

"Orang yang hidup di dunia tetapi di dalam benak hatinya tidak ada kecintaan terhadap Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم umpama bangkai yang berjalan..Sedangkan para nabi sebelum Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم Berdoa kepada ALLAH supaya mereka dijadikan umat Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم kerana kelebihan yang ALLAH berik dgn umat Rasulullah banyak..

Tetapi, kita sebagai Umat Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم  secara automatiknya, lahir ke dunia tak perlu nak pergi daftar drik sebagai umat Nabi Muhammad صلى الله عليه وآله وسلم , and yet kita still x mensyukuri nikmat yang ALLAH bagi as UMMAT RASULILLAHI SOLLALLAHU ALAIHI WASALLAM..Masya'ALLAH, cuba kita menghayati sedalam dalamnya pengorbanan Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم dan para sahabatnya dalam peristiwa maal hijrah..

Penghijrahan Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم dan kaum muhajirin ke madinah adalah permulaan kepada tersebarnya islam ke pelusuk alam..  "

^__^ Gembira kan...? Ya, sahabat2 taman2 syurga sentiasa mengembirakan dan mengubat kerinduan bagi jiwa2 yang tidak hadir...Alhamdulillah. Terima kasih banyak2 wahai sahabat2ku...semoga rahmat Allah ke atas kalian (:


So, 1 Disember...mari senyum...midterm sudah berakhir semuanya... lagi 3 minggu final exam...hoho!

" Letakkan pandangan Allah dan Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم di tangga yang teratas dalam menilai, memilih dan memutuskan siapa dan apa yang datang kepada kamu " 
- Hijrah 1433-

Hihi...oleh2 tambahan dari UM Berselawat! Terjumpa kembar Auni... :p

No comments: