SAHABAT PEMBACA! =)

Saturday, December 5, 2009

RINGKASAN DARIPADA SAYYID AHMAD DARIPADA AYAHNYA SAYYID MUHAMMAD (...sambungan)

....sambungan.....

RINGKASAN DARIPADA SAYYID AHMAD DARIPADA AYAHNYA SAYYID MUHAMMAD (pejuang Ahli Sunnah Wal Jamaah)

# Apakah ciri2 mazhab aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah yang diperjuangkan oleh Sayyid Muhammad?

#Sayyid Muhammad akan menisbatkan aqidah yang diperjuangkannya kepada Abu Hassan Al-Asyam. Persoalan yang selalu ditimbulkan: Kenapa perlu dinisbatkan kepada Abu Hassan Al-Asyam sahaja?

#Sayyid Muhammad menganggap beliau sebagai seorang yang mengumpulkan nas2 berkenaan hal2 aqidah bukan bermakna mengikut secara membuta tuli tetapi kerana sumbangan beliau.

#Abu Hassan Al-Asyam merupakan seorang yang qadim, jami', mufassir yang mengumpulkan bukti2, dalil2 tentang aqidah daripada tabiin dan sebagainya.

#Atas sebab kerja penyusunan yang baik, Sayyid Muhammad telah memilih buku2 beliau.

#Mengapa digunakan istilah "Ahli Sunnah Wal Jamaah"? - kerana yang lebih dekat dengan kebenaran ialah mereka yang dekat dengan perilaku Rasulullah S.A.W.

#"Salafian"- mereka yang mewakili zaman kegemilangan Islam. Kehidupan mereka menjadi tonggak dan digelar "salafi" - golongan yang terpilih.

#Bagi Sayyid Muhammad, Ahli Sunnah Wal Jamaah ialah mereka yang merupakan ulama'-ulama' terbilang dalam ilmu fiqh, bahasa, tafsir dan lain2. Mereka tidak mungkin mengkafirkan orang lain dan tidak mungkin tergelincir daripada jalan sebenar daripada pegangan aqidah.

#Masalah menggunakan hadis daif - Benar boleh beramal dengan hadith daif dalam permasalahan amalan lain. Tetapi tidak bagi masalah pokok seperti masalah aqidah.

#Masalah mengkafirkan orang- sangat bahaya kerana orang2 seperti ini suka memandang rendah orang lain, hanya dia yang terbaik. Apabila agendanya bermula dan diterima, maka akhirnya dia akan menjadi seorang yang kejam, ganas dan radikal.

No comments: