SAHABAT PEMBACA! =)

Monday, November 2, 2009

MANISNYA KEGAGALAN…?


MANISNYA KEGAGALAN…?


“Akak, sye fail midterm. Tak tau la ape silap sye dan maybe Allah nak uji kot. Sbb yang laen ada yang dapat A or B. Tup tup saye fail. Rasa ralat sangat2. Menangis bengkak mata kot! Subjek laen ok… (T.T)”, terdiam sebentar aku setelah mendapat SMS ini. Aku cuba menangani situasi.


“Yeke..fail teruk ke? Takpe…final ni ade peluang g…betul ni ujian. Tp, mungkin jugak teguran dr Tuhan. Macam2 care Dia nak uji”, balasku ringkas.


“Fail teruk. Mungkin betulla Allah nak uji. Rasa macam Allah uji dengan terbalikkan apa yg sye study. Tersalah tulis satu bende je habis sume. Serius takut fail TOM. Kalau akak tengok mata saya.. haha..bengkak kot. Rasa ralat. Tapi, kene sabar sbb mgkin ni la time Allah nak uji samada diri bleh trima ujian ke tak..huhu Serius down!”,balasnya lagi. (TOM ialah subjek Theory of Machine)


“Ya Allah, byk bersabar dik. Xpe2, adik dah usaha kan? Careless skrg smpt lg nak baiki. Nanti time final dah tau dah nak kene tgk betul2.Kalau lepas final nak selamatkan macam mane…sempat lagi dik…bertenang je dulu k..”, balasku dengan harapan junior ku ini bertenang sedikit.


SMS ini…perbualan yang hanya sebentar, cukup membuatkan aku berfikir. Junior ku ini boleh kukategorikan sebagai antara pelajar yang bijak. Gagal mungkin asing baginya. Namun, berada di Tahun 2 Kejuruteraan Mekatronik UIAM ini, dari senior2 sehinggalah junior2ku ini pasti ada sahaja golongan yang terkejut mendapat keputusan peperiksaan sebegini. Kerana di peringkat ini, barulah kami betul2 mempelajari subjek2 utama jurusan ini.


Dalam hati aku berkata, “Susah jugak kalau tak pernah merasa kegagalan ni”. Bukan menyindir,tetapi hidup tanpa merasa payah dan susah di mana kemanisannya? Padahal, kegagalan dan kepayahan hiduplah yang melakar keindahannya.


Aku berkongsi cerita ini di laman facebook. Taqdir menemukan aku dengan jawapan dan pengalaman seorang kakak yang memberi respon. Katanya, dia tertarik dengan Wall Post aku di facebook itu. Berbual selama 10 minit di alam maya ini untuk mendengar pengalamannya sewaktu belajar dahulu, bergenang jua air mataku di hadapan computer riba ini. Seolah2 aku ditemukan dengan seseorang yang memahami apa yang terpendam di hati. Kerana bagiku, kitalah yang lebih mengenali diri kita sendiri.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aku ingat lagi bait2 kata2nya….(setelah dialih bahasa…)


“Dulu semasa akak study, akak bukanlah orang yang hebat pun dalam study. Semasa Tahun 2 dan Tahun Akhir, boleh kata setiap paper midterm akak fail. Paling cantik pun result akak C+. Masa tu down…Allah je tahu. Tapi, akak buat happy je, hidup macam biasa. Masa final, study taklah hebat sangat, tetapi pengharapan padaNYA…itulah yang kita sandarkan. Dan Alhamdulillah, akak grad on time…”


Subhanallah…


“Tapi, walaupun result tak seberape, tapi Allah mudahkan akak dalam mencari kerja. Tak sempat pun nak menganggur. Sebelum grad akak dah kerja…kuasaNYA… kalau dikenang, memang boleh menangis. Yakinlah, comel…terus-terang akak bgtau, akak down giler bile result member2 3.0 and above. Tapi, akak tak pernah merasa 3.0 tu. Paling tinggi akak studi 2.96…kuasaNya…boleh mengubah hati yang gundah menjadi tenang.”


Aku mencelah, “InsyaAllah...saye tahu memang susah. Kite dah usaha tp result tidak seperti yang diusahakan...mmg ssh nk positive bila dah dpt paper tu.. Tp, syukur kita ada tarbiyyah... acuan tu sgt membentuk saye dlm mghadapi bnda2 mcm ni. kejyaan tu rezki...”.


“Betul tu. Kakak pernah final year, due2 semester lepas final akak nangis. Sebab rasa macam fail jak. Carry mark tak cantik pun, tapi ALHAMDULILLAH…Dia Maha Tahu apa yang terbaik untuk kita. InsyaALLAH next time kita share lagi. Moga jadi pedoman…untuk ingatan akak juga. Allah tidak pernah bebankan hambaNYA. Moga sentiasa dalam belaian kasih sayangNYA. Wassalam.”


Ketika inilah air mata ku tidak perlu dipaksa2 untuk keluar. Mendengar ceritanya seperti sedang mendengar cerita tentang diriku ini. Kerana aku lebih mengenali kemampuan diri.

Syukran ya Ukhtie….


“Syukran juga, comel..sume tu milikNya..ada pa2 kita kongsi la..selama ni akak diamkan je,dan ble tengok post comel tu, rs mcm ulang tayang saat akak stadi dlu..=) pnah juga down dan menangis lepas exam tu..alhamdulillah..DIA maha pengasih dan penyayang..jd..kamu mesti kuat..=) cia yok!!!!”


YA ALLAH, INDAHNYA HIDUP ANDAI SEGALA2NYA DILAKUKAN UNTUK MENDAPAT REDHAMU….

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

8 comments:

nono farahshila said...

Salam Raufa..

Masa disekolah dolok kan, kamek sangat outstanding. Walupun bukan cemerlang gemilang tapi kamek adalah diantara yang terkenal masa sekolah, sangat petah bila bercakap di khalayak, kepimpinan pun sangat bagus, dan dalam pelajaran kmk sangat okayh berbanding adik kmk yang bermasalah, suka molah hal di sekolah, nak alah2 failed and result spm nya sangat variasi.. tapi kan bila dah keluar dr alam persekolahan, kmk jadi nobody, banyak fail subject, repeat ya nang iboh kira.. pointer jaik. tapi kan adik kmk masuk ke instep petronas boleh dapat pointer 3.332 pada semester pertama. subject sidak lagik susah... ada juak kmk rasa loser gila tapi bila fikir balit nak, mungkin selamak tok segala benda sangat mudah bagi kmk dan mungkin kmk perlu belajar susah. tapi bila ngenag susah adik kmk... kenak tolak jak nak masuk ke siney2, tapi last last diberik satu institusi yang gah macam Instep buat kmk berfikir yang Allah is trying to teach me a lesson. Kmk yakin Allah sik berik susah terus,m tok cuma proses belajar dalam hidup....

Mungkin bila pernah rs gagal tok akan buat kita lebih ber ATTITUDE. Sik memandang rendah pada orang lain. Pandey pun kita mun kita bongkak dan suka memandang rendah pada orang lain, bg kmk sangat sik guna.

Ya rabbi panjang comment kamek. Papa pun all the best for your final exam. :)

RINDOK ATI said...

kak nono, thanx for the "comment yang pjg" tok. hehe...kmk sbnanya sik suka bila kwn2 yang xbpa bijak dlm stadi ya patah smangat bila failed subjek. Sedeh ya nang sedeh...tp jgnnya merasa gagal ya kalah...gagal sik kalah, tapi kejayaan yang tertunda..sebab ya rami org2 yg berjaya rami yang sik terus berjaya, kan?

bila failed, kita mengharap dan meminta pd Tuhan. bila mengharap dan meminta ya, rasa dekat dgnNya..kita sik lalai dgn kejayaan.and yes, kita akan lebih ber"attitude". kita sedar dan insaf kelemahan diri.

Dan bila dpt jak merasa kejayaan ya, kita pasti bersyukur KEPADANYA...kita sikkan rasa kejayaan ya milik kita... =)

ALL THE BEST juak kak. ;p

Abdullah Umar said...

jadikanlah kegagalan itu teman baik mu tapi bukan tujuan hidupmu.Kerana dari kegagalan itu kita mampu mengukur dimana kita berada.Percayalah dibelakang setiap orang yang berjaya itu ada kegagalan yang mengikutnya dan sentiasa mentazkirahakan kehidupan kepadanya... may triumph in our future endeavor.He knows Best

Suluh Hati said...

Salam Comel...:)

Ilmu yang berkat dan diamalkan daripada yang kita pelajari jauh lebih penting dari markah yang cantik di atas kertas. Kamek banyak jumpa 'best student' di universiti tapi 'worst worker' di alam kerja.

The important thing is Islam is the effort, not the result. So make an effort and let Allah determine the result. Sabarlah...usaha lah sebaik mungkin dan berdoa, biar Allah tentukan natijahnya.

Allah bersamamu...

aiman said...

salam..

fail x bermakna lalu trus fail slamak2nya..
sapa xpnh fail??suma org..ya lumrah..Allah menguji kta..xsmestinya kta d atas ajak..every sem dean list..tba2 pndy fail..
kmk dlk bkn nya pndy..hanyalh glgn 'besa2 jak" xda yg extraordinary..ordinary..
but we must think and trust ourself..if fail..try another method to get good result...

memang sedih bla kta tauk kta fail..memang diakui..ng down2 abz mcm lagu jay sean..down2..maybe rezeki kta blm dtg..apa yg perlu kta plh..byk2 beristiqamah..muhasabahkn dirik kta..

...

RINDOK ATI said...

umar:
trimak kasih dik...sma2lah kita saling mengingat...kmk pun manusia biasa...tahu..tapi lupa.. =)

suluhhati:
trimak kasih kak.attitude bila sik seiring dengan kepandaian, Allah dan manusia2 lain pun sik suka. Kuingin menjadi seperti padi. Makin tunduk, makin berisi, lalu ia berbudi pada yang memerlukannya.. =)

aiman:'
trimak kasih dik..apa yg lebih pnting dr kejayaan dunia adalah keredhaan ALLAH. berjaya tanpa redhaNYA sik berkat eyh..Mudah2an kita sama mampu menghadapi kepayahan dan kesusahan hidup. ameen...mohon bantuanNYA selalu =)

zuraima said...

hidup tuk sik encerik susah, agik susah di kemudian hari. ah, cakap senang nak? =) semoga berjaya.

nsdahlia said...

assalamualaikum kak:)

tersentuh hati mek bc post ktk and comment suma... sbb kmk rs im about to face failure soon :( naudzubillah. tp insyaAllah post tok blh jd sbg muhasabah dirik to prepare myself mentally.


"failing while knowing that u hv sth to learn from it is better than succeeding without knowing the reason why"