SAHABAT PEMBACA! =)

Saturday, November 28, 2009

HOHOHO!! BALIK KAMPUNGGGG~~~

28 NOVEMBER 2009

WAH3....ini ceritaku balik kampung. Kampung Tangga Mawang, Serian Sarawak adalah kampung kelahiran ibuku. Ia adalah perkampungan Bidayuh kerana ibuku adalah berdarah Bidayuh. Rasa2nya lebih dari 5 tahun aku tidak menjejaki kampung nenekku ini. Selalunya kami akan balik kampung semasa musim Gawai ataupun Christmass untuk menziarahi keluarga datukku (adik nenek) yang beragama Kristian. Alhamdulillah Allah mudahkan. Perjalanan ini disertai Mami, Kakak, Ayong (adik), Anis (sepupu) dan Pak Nen (atok sebelah ayah).


-baru sampai--perlu melalui anak tangga ini untuk sampai ke rumah nenek-
-rumah nenek: sudah tiada penghuni kerana nenekku yang sudah tidak berupaya berjalan tinggal bersama kami di Kuching-


-rumah atok-


-kakakku: kopek buah durian setelah kami menghentam buah rambutan kampung-
-makan2: durian, rambutan, buah terap-

-semua tersandar selepas makan--ke rumah saudaraku, Ima, lalu dijamu pulak dgn bubur durian-
-inilah sungai tempat kami mandi masa kecil2 stiap kali balik kampung. dulu airnya dalam, sekarang agak keruh dan cetek...(ergh...pembangunan..)-
-nak balik dah...atok memberi bekalan buah2an kampung kepada kami untuk dibawa balik-


-terima kasih atok-

Satu perkara yang ingin kukongsi di sini adalah ketika aku dalam perjalanan ke sungai. Kami terpaksa melalui kawasan rumah orang lain kerana kawasan di situ memang padat. Kami adalah satu daripada 3 keluarga Islam di kampung itu dan yang lain2 majoriti kesemuanya Kristian. Jadi, memang sangat terasa apabila ada mata2 yang memandang ketika kami melalui rumah mereka. Ada juga yang menegur. Nasib baik Ima ada bersama kami kerana jiran2 mengenali Ima. Tambahan pula, kami tidak tahu berbahasa Bidayuh. Setelah diberitahu kami ini anak siapa, barulah mereka tersenyum.

Bukan mempromosi 1 Malaysia, tetapi aku terfikir hidup dalam berlainan agama dan bangsa ini sangat memerlukan toleransi dan memahami antara satu sama lain. Bunyi mudah...tetapi apabila menghadapinya tadi, kecut perut juga dibuatnya.Mudah-mudahan ALLAH terus memberi keamanan di negara kita ini. Maka bersyukurlah selalu... =)

No comments: