SAHABAT PEMBACA! =)

Saturday, October 24, 2009

JODOH OH! JODOH


Pesanan buat adik2ku:


Adik, JODOH tok salah satu daripada rahsia Tuhan. Kita sik perlu risau sebab Allah dah tentukan siapa pasangan kita ya kelak. Dalam usia yang muda tok, kita ada kewajipan yang lebih perlu diselesaikan daripada mencari pasangan. Kita pelajar…maka habiskan dolok pengajian kita di sitok. Ya lebih penting sebab yalah tujuan kita datang belajar di sitok. Tuntutlah ILMU sebanyak2nya. Kasihanlah pada mak ayah kita. Belajarlah bersungguh2 sehingga berjaya. Supaya kita boleh balas balit penat lelah sidak nganta kita belajar di sitok. Memang jasa sidak sikkan dapat dibalas dengan apa2pun, tapi nakka rindok mun kita melihat senyuman cdak ya melihat anak2nya berjaya? Tanggungjawab kita membahagiakan sidak dik…

Jangan leka dik. Jangan jadi madod ntam hal cinta tok. Jangan sebab kawan2 lain bercinta, kita pun mok merasa juak. Adik, sik perlu sampe ke tahap ya.


Memang sik dapat elak bila kita ada suka dan berkenan dengan orang. Sebab ya fitrah manusia dik. Menyukai dan menyayangi seseorang ya bukti rahmat Allah ada dalam hidup kita. Jangan ditukar RAHMAT ya dengan KEMURKAANNYA. Sebab ya juak adalah ujian daripada TUHAN. Jangan lupak…ujian Tuhan datang dalam pelbagai bentuk termasuklah hal ehwal hati dan perasaan tok. Maka bermujahadah bersungguh2 menghadapi cubaan TUHAN ya.


Doa2kan jak selalu smoga Allah pertemukan kita dengan pasangan yang NYA redhai, bukan yang kita redhai. Fokus dengan apa yang kita perlu fokus dolok k? Biarlah “sakit” kita dalam bermujahadah menerima perasaan cinta pada manusia ya, tapi mun memang bukan jodoh kita, maka jangan terlalu “sakit” untuk kita lepaskan perasaan ya. Ingat kata akak tadik, cinta ya sik menyakitkan dik. Smoga Allah kurniakan adik2 akak dengan sekeping HATI YANG REDHA. Agar sentiasa meredhai perencanaan Tuhan dalam kehidupan kita di dunia yang fana tok =)


(smoga menjawab persoalan kitak, dik.)

3 comments:

puterinurzahra said...

salam...
oo mel,
lekak jodoh,
bicara si cantik..

alhamdulillah..semua kejadian Allah adalah kecantikan..
Sometime takut...apa kah setiap langkah bila kita diluar rumah, dihiasi secantiknya oleh syaitan2..

eee...gerin sa nyawa mo kuar rumah..cm mala jak kenak tangga org..

syukurla...kita masih diberi peluang utk tutup aurat...

kdg2 kesian dgn shabat2 lain..gne cdak boleh senang ati pakei baju yg ketat2..

Dunia dah akhir zaman. Nikmat iman yang ada pada kita pun Allah boleh tarik bila2..

nauzubillah

aL-LuKLuK aL-BaiDoa said...

Jodoh oh jodoh...
kesmuanya di tangan Tuhan

RINDOK ATI said...

cikgu:

memang indah ciptaanNYA...Subhanallah...

apa yang berlaku samada yang akan meninggalkan kenangan pahit mahupun manis...semuanya adalah UJIAN. kmk kesian pada adik2 yang undefined prasaan org2 muda tok...yang akhirnya merosakkan hati dan diri sndiri.

Risau takut adik2 dan shbt2 trus dilambung terlalu tinggi mimpi2 indah ciptaan cinta manusia tok, sehingga lupa tujuan asal berada di sitok.

ALLAH lah yang menguasai hati2 manusia. Maka pada Allah kita sama2 mohon agar hati2 kita trus disentuh oleh petunjuk dan jalan yang betul....sehingga akhir hayat kita..AMIN

al-LukLuk:
na'am...jodoh...rahsia Tuhan.. =)