SAHABAT PEMBACA! =)

Tuesday, August 4, 2009

KULIAH ISRA’ MIKRAJ (27 REJAB 1430 H)

**ENTRI INI ADALAH SALAH SATU SIRI KULIAH SHEIKH FUAD KAMALUDDIN AL-MALIKI. TIDAK DAPAT SAYA TULISKAN SETEPATNYA SEMUANYA KERANA SUMBER YANG DIRAKAM KURANG MEMUASKAN. MOHON MAAF KEPADA PEMBACA2.


Subhanakala ‘ilma lana, illa ma ‘allam tana, innaka antal ‘alimul hakim.

Bersyukur kita ke hadrat Allah subhana wa taala, dan kita telah dipilih oleh Allah subhana wa taala untuk hadir pada malam yang berbahagia ini, dengan hakikat anda merupakan pilihan Allah ….


Seperti kata Habib Umar Abdul Rahman sebentar tadi bahawa sesungguhnya kehadiran kita menuntut ilmu, Allah subhana wa taala menganugerahkan kita kebaikan-kebaikan yang begitu besar. Sebab hadirnya kita pada malam ini akan meraikan orang-orang yang jauh daripada kita, juga meraikan seorang pejuang hebat, juga meraikanperkahwinan seseorang saudara kita dan lebih utama untuk meraikan penghulu bagi segala nabi, Baginda Rasullillah sallahu ‘alaihi wassalam.


Tuan-tuan dan puan-puan yang dirahmati Allah subhana wa taala,

Kemuliaan sesuatu majlis itu dikira pada sambutannya. Sekurang2nya sambutan yang dirai bermakna baginya adalah hari kemerdekaan, kemudian bagi seseorang……….adalah hari dia mendapat nikmat…..Dengan gaji RM 500sebulan, dah rasa nak mendirikan rumah tangga…….Kadang2 suami ni tak faham. Orang rumah kita SMS, suruh balik awal untuk meraikan hari besar orang rumah kita, iaitu hari perkahwinan kita dengannya. Bagi tuan2 dan puan2, ada hari yang bermakna, ada hari yang begitu besar baginya.


Jadi, Rasullullah sallahu ‘alaihi wassalam juga begitu. Ada hari yang besar, yang begitu bermakna, begitu bersejarah yang berlaku kepada Rasullullah sallahu ‘alaihi wassalam. Sehinggakan Rasullullah sallahu ‘alaihi wassalam memilih untuk turun pada setiap malam seperti yang disebutkan oleh Imam Ahmad bin Hambal, riwayat Sayyidatina Aisyah radhi allahi Taala anha: “Pada setiap malam membaca surah Isra’ & Suratul Jumuah”.


Kenapa Rasullullah sallahu ‘alaihi wassalam membaca Surah Isra’? Kerana didatangi perkara yang …..yang begitu hebat yang merupakan kurniaan Allah SWT khusus kepada Rasullullah sallahu ‘alaihi wassalam yang tidak pernah dikurniakan oleh Allah kepada seorang pun di kalangan makhluk yang samada…Nabi Muhammad S.A.W, iaitu peristiwa Isra’ dan Mikraj.


Ada ketika, tuan2 dan puan2 yang dimuliakan Allah SWT, tidak merasa benar dengan peristiwa ini. Walaupun kalau kita singkap noktah2 yang terdapat dalam peristiwa ini, kita akan mendapati bahawa sesungguhnya Allah SWT ingin menyerlahkan kemuliaan Nabi Muhammad SAW dan juga menzahirkan ketinggian pangkat dan darjat kita selaku umat Muhammad SAW.


Dan peristiwa Isra’ dan Mikraj itu, tuan2 dan puan2, Allah SWT telah menabalkan kekasihNya Muhammad SAW sebagai kekasihNya. Maka oleh kerana Nabi Muhammad SAW telah dinobatkan menjadi kekasih Allah SWT, maka Allah SWT juga menobatkan umat Muhammad sebagai sebaik umat.


Walaupun kita faham dalam peristiwa Isra’ dan Mikraj bagaimana pandangan Nabi Musa terhadap kita umat Muhammad SAW. Nabi Musa AS tak yakin dengan kita, yang dulu sampai sekarang memandang rendah dengan kita dengan menyatakan: “Umat engkau umat yang lemah wahai Muhammad….untuk menjunjung perintah mengerjakan solat 50 kali sehari semalam. Maka apabila 50 kali sehari semalam, apabila menjadi 5 waktu pun, Nabi Musa AS menganjurkan kepada Nabi Muhammad SAW supaya kembali bertemu Allah SWT, meminta pengurangan lagi. Nabi Musa menganggap kita tak larat mengerjakan solat 5 waktu. Nabi Musa mengatakan kita tak dapat apa2pun untuk solat Subuh, Zohor, Asar, Maghrib dan Isyak.


Sangkaan Nabi Musa itu tidak tepat kerana kita umat Muhammad SAW mampu mengerjakan 5 waktu dan lebih daripada itu. Lebih daripada 5 waktu kita boleh melakukan tuan2 dan puan2. Saya rasa ada di kalangan orang2 yang akan menjadi hujjah kekuatan umat Muhammad SAW. Yang mana kekuatan umat Muhammad itu bukan terletak pada kedua belah tangan mereka, bukan pada jasad mereka. Tetapi kekuatan mereka pada ruh mereka mampu mengerjakan solat yang lain selain daripada yang difardhukan Allah SWT. Kita ada solat Dhuha, solat Awwabin, solat Istikharah, kita ada Tahajjudnya, kita ada Tarawikhnya…bagaimana Nabi Musa mengatakan kita lemah?


Kalau begitu, tuan2 dan puan2, kita ….umat Muhammad tak lemah. Umat Muhammad ni kuat. Kalau 50 waktu pun Allah fardhukan ke atas kita, insyaAllah kita mampu untuk mengerjakannya. InsyaAllah kita mampu untuk melaksanakannya. Supaya kita ini, tuan2, menyebabkan Nabi SAW merasa bangga dengan kita. Nabi nak kita ini berusaha ke hadapan. Supaya Nabi SAW berbangga dengan kita di Hari Akhirat kelak.


Disebut oleh Nabi SAW menyuruh kita berkahwin. Berkahwinlah kamu dan beranak pinak. bukan setakat berkahwin tapi beranak pinak, katanya. Jangan berkahwin saja tapi tak nak anak….

No comments: