SAHABAT PEMBACA! =)

Sunday, June 28, 2009

DIARI 3 HARI ITU (siri 1)….

Salamun a’laik.

Alhamdulillah permulaan cutiku padat dengan agenda2 tersendiri. 3 hari itu…seperti membuat program.


Hari 1: Jumaat, 26 Jun 2009

Hari ini aku dan 3 orang sahabat melawat tapak program Kem Berambeh Selaseh 4 yang bakal berlangsung di Ulu Langat, Selangor. Sepanjang perjalanan, buah durian menjadi santapan mata dijual di tepi2 jalan.


Pertama kali juga aku bertemu dengan En. Mad Nor, tuan punya lokasi program. Terima kasih Syazwan kerana sudi menjadi pemandu kami. Tempat itu memang sesuai, tapi usaha seterusnya adalah untuk mencari dapur. Dapur oh! Dapur….


Hari 2: Sabtu, 27 Jun 2009

Hari ini berlangsung Ziarah Kampus Pusat Asasi UIAM Nilai. 10 orang datang dari KL dan inilah pertama kali bejumpa Cikgu Nurul dari UPSI. Perjalanan jauh dengan tambang RM 4.70 sehala menaiki komuter. Tiba di Stesen Bangi, macam kukenal kelibat budak itu. Huh, Azizan dengan cermin mata baru rupanya. Alhamdulillah…adik Hurun ada bersamanya. Akulah yang melambai Hurun dari tempat duduk itu. Hehe… Jauhnya UIAM Nilai.


Subhanallah…di hujung hati aku kagum dan sedikit kasihan dengan sahabat2 dari Nilai andai terpaksa mengharungi perjalanan sejauh ini dengan tambang perjalanan RM26 pergi balik! Ya Allah, mudahkanlah urusan sahabat2ku ini. Perut lapar terpaksa dijamu di awal usrah. Hidangan istimewa “Rasa Mas” yang dibeli dari KL Sentral singgah di perut kami. Terima kasih kepada penaja makanan ini. Hehehe…murah rezeki… J Hari itu, ahli usrah 22 orang. Ramai adik2 baru…dan mereka rindok ati kerana pertama kali berkumpul betul2 dengan orang Sarawak. Alhamdulillah.

Selepas solat Asar, kami pulang menaiki komuter.


Dalam perjalanan dari Stesen Nilai ke Stesen KL Sentral, kami berjumpa dengan 4 orang senegeri, 3 duduk dihadapanku. Mereka itu biasanya kita kategorikan sebagai lelaki lembut, jadi perlakuan mereka agak kecoh. Pada mulanya, aku, Aida dan Nurul tersenyum2. Tiba2 Aida dengan beraninya bertanya: “KITAK URG SRAWAK KA?” Aduh! Serta-merta kambohlah komuter itu. Bak kata Azam, dia pun boleh dengar walaupun kami dipisahkan 7 kerusi dan pintu masuk. Kami berbual dan Aidalah paling rajin melayan…tetapi walaupun imej mereka begitu, kami tidak ada rasa ingin menyisihkan mereka. Seronok bertegur sapa dengan orang negeri sendiri. Mudahan Allah berikan kebaikan pada mereka.


…bersambung…

5 comments:

miZz AisYah said...

salam.. duh kak, jelez nyer x pat ekot g nilai..
huhuhu..
btw,tang nyaman jak rupa durian ya.. mok bli.. p... phm2 jak la... huhuhu...

RINDOK ATI said...

hehehe...lak mun kitak rasa mok pegi nilai padah jak....hehe insyaAllah kita berKBS durian kali tok. ;p

annamlatun said...

hurun!!!! kirim salam ngan nya...huhu...

azam ahmed said...

salam. wah, bukan main layan torang dengan sidaknya.. gineylah mun kmk berada di tempat torang dalam tren time balit ya.. huu...

RINDOK ATI said...

haha...mun kitak zam, alu ditelan ajak lah bbohahasa ibunda kita tok...huuu