SAHABAT PEMBACA! =)

Monday, March 30, 2009

MPAT KE-4 PERKEPIS : TAHNIAH WA TAKZIAH

Menanti hari penuh doa dan harapan, akhirnya Allah mudahkan perjalanan kami dari UIAM ke Pusat Latihan Sarawak (PLS) untuk menghadiri Majlis Perhimpunan Agung Tahunan (MPAT) PERKEPIS ke-4. Tiba setepatnya jam 11.30 malam di PLS, walaupun berasa teramat sempe (penat), ketibaan kami ditunggu di dewan makan oleh 2 orang sahabat. Makanan dihidangkan sampai juga ke dasar perut. Kehadiran sahabat pimpinan PERKEPIS tidak saya sedari. Subhanallah…kerinduan berkunjung di sanubari masing2. Berbalas salam dalam pelukan ukhwah, rasa sempe tenggelam sedikit.


Jam 12 lebih tengah malam, saya berpakat dengan HEWI lain menyambut hari kelahiran Pengerusi HEWI yang baru, saudari Siti Nurbaya Mohd Basri, yang ke-24 pada tarikh 28 Mac. Sanah Hilwah, kak Siti !!! Moga Allah tetapkan hati dalam perjuangan Islam di Bumi Kenyalang.

Hari Jumaat dan Sabtu sebenarnya diadakan Bengkel Penulisan dan Ahad adalah hari diadakan MPAT ke-4 PERKEPIS. Saya hanya dapat mengikuti program hari Ahad kerana perlu balik ke rumah menemui keluarga.


MPAT ke-4 PERKEPIS berlangsung dengan penuh semangat. Percaya atau tidak, inilah kali pertama saya secara rasmi hadir di Muktamar PERKEPIS. Insya-Allah kehadiran pertama ini hadir dengan cukup hadam mengenai PERKEPIS dan perjuangannya. Hadir sebagai seorang manusia yang sudah jauh banyak berubah pemikirannya. Sepanjang muktamar, walaupun sudah diingatkan untuk berbahasa Melayu, bahasa ibunda kami sedikit sebanyak menyinggah di pinggir lidah, termasuk juga Pengerusi Tetap! Tapi, nak buat macam mana…asalkan tujuan dan matlamat sampai Alhamdulillah….


-sesi penggulungan daripada Mantan YDP PERKEPIS-


-ucapan YDP baru PERKEPIS-


Dalam sesi perbahasan usul, sahabat saya yang juga perwakilan PERKEPISMA, saudara Azizan, membahas nilai intelektualisme dan nilai ummatisme. Saranan beliau agar kempen “ONE HAND, ONE BOOK” diperkasakan di peringkat PERKEPIS demi memugar budaya ilmu di kalangan ahli2. Selain itu, mewujudkan “Tim Pengkaji” yang bertindak sebagai mata dan telinga PERKEPIS kepada situasi yang berlaku dalam masyarakat agar tidak terlepas pandang.


Menyelak Laporan Tahunan Sesi 2008/2009, dari halaman ke halaman, saya cukup tabik dengan usaha2 PERKEPIS menjayakan program2 di sekitar pelusuk negeri. Semuanya demi demi mengakar pejuangan Islam dalam masyarakat di sini. Tiba di halaman 12, fokus saya ditarik pada Laporan Tahunan Naib Yang Dipertua II (PERKEPISMA). Dari aktiviti2, penilaian keseluruhan sehingga bahagian kesimpulan, Rasa tercabar saya mencengkam membaca persoalan yang ditujukan; “Tanpa persediaan yang rapi, mampukah generasi PERKEPISMA mempertahankan peranannya sebagai wadah mahasiswa yang mantap?”


Hmm…satu perenggan terakhir itu memang membuatkan saya berfikir kerana dari dahulu lagi memikirkan kebimbangan ini. PERKEPISMA kini perlu kepada modus operandi yang lebih lebar berbanding dahulu. Perlu lebih berstrategi untuk memastikan ahli2 yang dilahirkan bukan sahaja meningkat kuantitinya, bahkan juga kualitinya. Ahli2 senior perlu melengkapkan diri dengan lebih banyak ilmu kerana PASTI antum akan menjadi tempat ‘bersaduk’ (sandaran) adik2 kita yang berbeza2 latar belakangnya.


Dalam sesi penggulungan, mantan YDP PERKEPIS, saudara Syeed Abdul Hamid, mengajak untuk melihat isu2 semasa sebagai masalah pernyempurnaan adab. Sebagai individu, untuk menenal diri mudah: Lihat apa yang kita lakukan ketika seorang guru bercakap di hadapan. Ataupun ketika kita dipanggil oleh ayah dan ibu, apa respon awal kita? Beliau juga mengakui di kalangan ahli sendiri masih tidak mampu hormat-menghormati antara satu sama lain. Dan di peringkat IHSAN, ramai lagi yang tidak mampu mengusai.


Saya doakan dipermudahkan urusan kita, wahai sahabat2ku. Kita hanya mampu berusaha dan ikhlaskanlah hati kita dalam berusaha ini. Terimalah rakan2 seperjuangan kita dengan redha dan rela kerana hikmahnya hanya ALLAH saja yang tahu. Kikis rasa tidak suka itu kerana siapa kita untuk membuat penilaian pada manusia lain. Terimalah mereka dengan hati terbuka.


Sebagai tatapan pembaca blog ini, berikut adalah saf kepimpinan PERKEPIS bagi sesi 2009/2010:


YDP : Khairul Anwar Shazali

Timbalan YDP : Muhamad Afif Bin Iskandar

Naib YDP 1 : Azli Bin Ramli

Naib YDP 2 : Hisyamudin Bin Roslan

Naib YDP 3 : Siti Nurbaya Binti Mohd Basri

Setiausaha Agung : Ahmad Syahmeer Bin Junaidi

Pen. SU 1 : Dayang Norafizan Binti Awang Che

Pen. SU 2 : Hamizah Binti Mokhtar

Bendahari Kehormat : Kartini Binti Sulaiman


BERJASA KEPADA MASYARAKAT!!

7 comments:

HuRuL_Aini said...

salam...lama dh x ninggal komen d sitok..hehe
urm, berjasa kepada masyarakat...terkesan ngan moto ya :)
neway, i think ada satu ayat dlm entri ktk should be 'one hand, one book'...:)
semoga pimpinan baru dikuatkan Allah untuk meneruskan perjuangan
comel di semenanjung pun perlu memperkasa PERKEPISMA kat cnun...selamat berjuang sahabat-sahabatku, semoga Allah permudah usaha kita semua tok :)

SITI RAUFA SUFRINA ABDUL RAUB said...

syukran ya hurul ain... sama2 kita doakan. moga Allah berik kekuatan dari borneo hinggalah menyeberangi laut china selatan. amiin

Ahmad Safiuddin B. Zamani said...

bgetar ati mek bla bc blog ktk..huhu T_T

SITI RAUFA SUFRINA ABDUL RAUB said...

slamat bermujahadah jojie... :)

Citra Muslimah said...

Salam comel..

Pembetulan. Nama kak Siti kitak Siti Nurbaya bt Mohd Basir..=)

SITI RAUFA SUFRINA ABDUL RAUB said...

aokla kak diana, patut mek asa ada sesuatu yang pelik.hehe makseh

Siti Nurbaya said...

*terharu*

makseh Diana~